Belgrad Gezisi/ Sırbistan 01.02.2015

        Soğuk bir Şubat günü Belgrad'a ilk adımımızı atıp,buraya hayran kalıp,önümüzdeki iki sene içerisinde, diğer Balkan ülkelerinden Bosna Hersek ve Makedonya'nın altını üstüne getireceğimizi kim bilebilirdi ki! Belgrad bizim dünyayı keşfetme serüvenimizde ilk göz ağrımız. Bundan önce balayımızda İtalya'yı görmüştük. Ama İtalya'yı turla,Belgrad'ı ise kendi emeğimizle gezdiğimiz için tadı bambaşkaydı. Belgrad'ı gezdikçe hem şehri,hem de Sırpları tanımaya başladık. Belgrad'ın en önemli yerlerindeki heykellerin kimler olduğunu öğrendikçe Osmanlı'nın bu şehirde pek de sevilmediğini anladık :)

Belgrad Sokakları
      Tesla Hava alanına indikten sonra A1 Numaralı minibüsle şehir merkezine geçtik. 10-15 dk yürüyüşle Terazije meydanındaki Dominic Smart&Luxury isimli otelimize yerleştik. Dışarıda dondurucu bir soğuk olmasına rağmen sıkı sıkı giyinip kendimizi dışarı attık. Otelimizin hemen önünden başlayan Belgrad'ın İstiklali diyebileceğimiz Knez Mihailova caddesinin sonuna kadar yürüdük. Caddede yürürken Avusturya-Macaristan Dönemi binaları ile komünist dönemde yapılmış eserleri görme şansını bulabiliyorsunuz. Caddenin sonuna geldiğinizde Kelt'ler zamanında yapılan,Romalılar'ın ve Osmanlı'nın kullandığı kaleyi göreceksiniz. Bu bölgenin adı şehirde Osmanlı'dan kalan nadir izlerden biri; Kale meydan. 

Tuna ve Sava Nehirlerinin birleştiği yer

Kale meydan'ı gezdikten sonra önerimiz 2 numaralı belediye otobüsü ile tarihi bölgeler dahil tüm şehri hiç inmeden bedavaya gezebilirsiniz. Biz durakta otobüsü beklerken kar yağmaya başlamıştı. Otobüsün içinde kar yağışını izlerken gezmek çok zevkliydi. Ha bu arada bedava dedik ama görevli gelip biletinizi sorabilir :)

Kar gören Aydınlılar..


Belgrad'da yapılması gerekenler listesini aşağıda görebilirsiniz:

1- Nikola Tesla Müzesi 
Nikola Tesla elektirik mühendisliği,alternatif akım,uzun mesafeye yüksek enerji aktarımı,AC motorlar ve radyo haberleşmesi alanlarına çok büyük katkılarda bulunan,alçak gönüllü bir bilim adamıdır. Bugunkü mobil haberleşmenin temelleri Tesla tarafından atılmıştır. Tesla, Edison'un tersine buluşları ile zengin olma yolunu seçmeyip,kendini insanlığın yararına adamıştır.

2- Sveti (aziz) Sava Ortodoks Kilisesi
Dünyanın en büyük ortodoks kilisesi olduğu söylenen kilise, Osmanlı'nın Aziz Sava'nın kutsal emanetlerini yaktıkları yerde inşa edilmiş. Fakat henüz kilise inşaat halinde ve 15 yıldır bitirilememiş.
Aziz Sava Kilisesi

3- Prenses Ljubica Konağı
1829 yılında Osmanlı mimarisi temel alınarak Sırp bir mimar tarafından yapılan bir konak. İçerisini gezmek ve geçmiş tarihi nefesinizde hissetmek gerçekten çok güzeldi.


Prenses Ljubica Konağı


4- Restaurant,cafe ve barların keyfini çıkartın.

Muha Bar

Restoran Dva Jelena 1839 
Mutlaka yemeniz gereken tat: Karajorjeva


Pekara isimli pastahaneler

Harika bir geyik eti yiyebileceğiniz Lovac isimli mekan



En bilindik yerlerden biri; Tri Sesira

Mutlaka Şehir Haritası edinmelisiniz.


Muha Bar Jazz Keyfi

Cafe & Factory Nutellalı Latte tavsiye..

5- Müzeler
Belgrad'ta gezebileceğiniz bir çok müze var. 1914 birinci dünya savaşının 100. yılı olması sebebi ile bir kaç tane bu konuda müzeyi gezdik. İlginç olan Osmanlı'nın karşısında yer alan ve savaşın çıkmasına sebep olan milletin gözüyle savaşa bakmaktı.

Ulusal Müze 1914 Avrupa Haritası

Belgrad gerçekten görülmesi gereken bir şehir. Biz gerek karşımıza çıkan Sırpları gerekse şehri çok sevdik. En yakın bir yaz tatilinde tekrar gezmeyi çok istiyoruz.

İçinizdeki gezenti hiç ölmesin..

Sevgi & İsmail

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder